Omdat ik zelf van kinds af aan klachten had, heb ik veel jaren besteed aan onderzoeken, ondervinden, ervaren en studies op weg naar herstel. Instinctief voelde ik dat ik iets met voeding wilde doen in een laatste poging mijn klachten te verbeteren. In 1998 ben ik hierdoor in contact gekomen met een biologische arts die het gevoel dat ik met voeding moest gaan werken voor herstel ondersteunde. Het was een opluchting om gehoord en erkend te worden in mijn gevoel wat mijn lichaam nodig had.

Geen oorzaak, geen oplossing

Als baby had ik al klachten. Allergische reacties op melk, prikkelbare darmsyndroom, afwijkende schildklierwerking, blaasontstekingen waarvoor ik veel antibiotica gekregen heb. Zo ging dat in die tijd. Mijn ouders gingen met mij naar het ziekenhuis, maar er werd niets gevonden. Geen oorzaak. Dus ook geen oplossing. Op mijn 27ste kreeg ik te horen ‘Leer er maar mee leven, er is geen oplossing.’ Dat vond ik moeilijk te aanvaarden, ik wilde nog niet opgeven. Gevoelsmatig wist ik dat er verbetering mogelijk was.

Steeds weer die teleurstelling

Ik heb een lange weg achter de rug; ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Mijn dagen waren gevuld met en beheerst door vermoeidheid, pijn en ziekzijn. Er waren veel diagnoses, CVS/ME was er één van. Er waren even zoveel zoektochten naar herstel, met veel teleurstellingen en steeds weer hoop bij nieuwe pogingen van weer een methode of behandelvorm die ik probeerde. Totdat ik de kracht van voeding ontdekte.

De invloed van voeding op lichaam, geest en emoties

Van jongs af aan voelde ik dat mijn lichaam niet goed reageerde op bepaalde voeding. Ik vond het toen al fascinerend om te ontdekken wat voeding met mijn lichaam deed. Ook de interesse voor kruiden heb ik van kinds af aan meegekregen. Ik ben altijd bezig geweest met het zoeken en voelen van verbindingen in het lichaam tussen geest, voeding en emoties. Daar heb ik lange tijd onderzoek naar gedaan en dat is ook de reden dat ik me thuis voel bij de Chinese geneeskunde. Daarom is die de basis voor mijn consulten en behandelingen. De Chinese geneeskunde, ook wel TCM genoemd, kijkt niet alleen naar de verbanden, maar zoek ook naar de dieper liggende oorzaak. Juist dat interesseert mij, de oorzaak. Als je die vindt, kun je zoeken naar een oplossing die leidt tot herstel of verbetering.